22 Mayıs 2020 Cuma

Sa'y-i dimaği / #deneme1




Dinleti





Kavuşmakla özlem;
        - biter mi ?
        - güçlenir mi?  😵😵



Evet, ilk okuyuşta soru biraz karışık geliyor kabul😃 Okuduğum bir kitapta rastladım. Doğrusu daha önce ne duymuş ne de düşünmüştüm böyle bir şeyi🙄 Ama biraz düşününce bu sorunun aslında hayatımızda var olduğunu görürüz. Cevabını da mütemadiyen veririz aslında. Bazen davranışlarımıza yansır bazen de kendi içimizde yaşar dururuz.😕

Özlem duyduğumuz şeyin ne olduğu da önemli tabi. Bu insana olabildiği gibi; hayvanlara, eşyaya, doğaya karşı da olabilir. Ama benim burada ele alacağım durum insana karşı duyulan özlem.

Kitap iki görüşü de ele alıp açıklamış:

Eğer özlem kavuşmakla biter diyorsanız, buyrun cevabınız👇🏼
  • "Özlem kavuşmakla biter. Çünkü özlem bir talebdir. Buradaki taleb de kavuşmak olduğuna göre artık meydana gelmiştir ve meydana gelmiş bir şeyi de özlemenin manası yoktur"
Ya da özlem kavuşmakla güçlenir diyorsanız, siz de buyrun👇🏼
  •  "Özlem kavuşmakla artar, yakınlaşmakla kat kat olur. Yakın olanların duyduğu özlem, sevenlerin özleminden fazladır. Çünkü özlem sevginin gereklerinden ve neticelerindendir. Nasıl ki sevgi kavuşmakla bitmiyorsa özlem de onun gibidir."
Velhasıl,
  • "Seven sevgilisine kavuşmayı özlerse ve bu kavuşmakla da hasıl olursa kavuşmaya bağlı olan o özlem biter. Bu özlemin yerine sevdiğine yakın olma ve yanında değer sahibi olma özlemi başlar ki bu daha büyük bir özlemdir."
Bu yazının arkasından birlikte düşünelim mi biraz? Mesela biri vardır hayatınızda ve onu çok özlemişsinizdir. Bu anne,baba,eş,sevgili,evlat,kardeş,arkadaş değer verdiğiniz herhangi biri veya birileri olabilir. Sonra şartlar uygun hale geldiğinde kavuşursunuz. Buradaki özlem duygusu aslında hasretlik çekmektir. Kavuşulduğunda ayrı kalma durumu yani hasretlik ortadan kalkmış olur. Ama yerine yazarın dediği gibi başka bir şey geçer. Onun yanındaki değerinizi hep korumak hatta ziyadeleştirmek istersiniz. 

Günlük yaşamımızda bu durum 
 - Bazen sevdiğimiz insanın başkasına karşı gösterdiği ilgi alaka neticesinde bize "kıskançlık" şeklinde sirayet eder.
 - Bazen sürekli onunla ilgilenir bunda aşırıya kaçar "bunaltma" eylemini gerçekleştirmiş oluruz.  
 - Bazen bizimle daha çok vakit geçirmesi için muhabbet açarız.
 - Bazen de ilgisini üzerimizde görmek için olur olmadık şeyler yapabiliriz. Bunu çocuklarda daha çok görürüz😂  

Eeee sizin de "yanında değer sahibi olma özlemi" beslediğiniz birileri var mı? Varsa sizde nasıl gösteriyor kendini😉

// Sa'y-i dimaği: Kafa çalışması, fikri çalışma
// Sa'y : Arapça. Çalışma, çalışıp çabalama, emek sarfetme
// Dimağ: Arapça. Beyin, kafanın içi, akıl, bilinç

#Müzeyyen hanım



29 yorum:

  1. Çok güzel bakmışsınız duruma:) Teşekkür ederim, saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Şunu söyleyeyim bunu daha önce nasıl fark etmedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalnız değilsiniz ben de farketmemiştim:) Ta ki bu soruyla karşılaşıncaya dek

      Sil
  3. Çok güzel bir bakış açısı. Siz de gayet güzel ele almışsınız Müzeyyen Hanım. Yüreğinize sağlık 😊🤚

    Özlem duyarsın, kavuşursun. Ya kavuştuğun o değilse. Böyle bir durum da var öyle değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu olasılık hic aklima gelmemisti. Haklılık payınız var👍🏼

      Sil
  4. Sanırım eğer birisine kavuşmuşsam da hâlâ bir eksiklik hissediyorsam kavuşamamışım demektir. Kavuşmuşsam özlem biter. Sonrasında kaybetme korkusu gelir belki ama özlemek değildir o. Yok yanındayım da özlüyorum diye düşünüyorsam fiziksel olarak yanında olsam da kavuşamamışım demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katiliyorum yaninda olup hala ozlem duymak kavusmanin isareti degildir👍🏼kaybetme korkusu güzel açıkladı durumu. Bunun için hem onun yanındaki yerimizi korumak hem de varolan sevgiyle yetinmeyip daha da arttırmak isteriz. Teşekkür ederim yorumunuz icin, saygılarımla:)

      Sil
  5. Yazmak için öyle derin bir konu seçmişsin ki. Yazmakta zor, okuyup özümsemekte...
    Özlem ne kavuşmakla biter nede kavuşmakla güçlenir. Özlem bence değişmeyen bir duygu olmalı. Ne kavuşmak onu değiştirmeli ne de kavuşamamak. Sevdiğinle kavuştuğunda ne sen aynı sen olursun ne de o aynı o olur. Her şey değişir ama özlem değişmemeli. Güneş gündüz olmalı, gece ise ay. Özlemde böyle devam etmeli aynı düzeninde. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm:) yorumunuz derin ifadelerle suslenmis ve biraz üzerine düşünmem gerekti. Aslinda yine yazarin degindigi sonuca cikiyoruz galiba. Yanı özlem bi şekilde hep devam ediyor. Sadece bazen şiddeti bazen de formu değişebiliyor. Bir de kime neye özlem duyduğumuza bağlı tabi. Ama kavuşup da ozlemle beklediğinin ayni kisi olmadığı ihtimali çok sarsar insani. Bu durumda hayal kırıklığına uğradığına mi üzülmeli beklediğinin ayni olmadığına mi. Bu durumla karşılaşılsa nasıl davranilirdi acaba?

      Sil
    2. Esasen siz o kadar derin ve düşündürücü bir yazı yazmışsınız ki... Ben çokça düşündüm yorumlayabilmek için (:
      Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
      Soruna gelecek olursak. Biz aslında hayalimizde ki kişiyi severiz. Hayalimizdeki o kişiyi özleriz. Muhtemelen bulduğumuz kişi hayalimizdeki kişiye yakın olan ve ya o kişiye uzak olan birisidir. Ama asla hayalimizdeki kişi değildir. Bence insan hayalindeki kişiye asla kavuşamaz. Kavuşmamalı belkide. Söylediğin gibi bence bu durum sarsmamalı insanı. İnsan her daim hayalindekini özler ve özlemeye devam eder. Fakat sahip olduğuyla yetinir. Saygılarımla. Vesselam...

      Sil
    3. Evet :) aklimizdakiyle gerçekte olan yakın olabilir ama aynısı değildir. Ve bu durumda özlem duygumuz devam eder durur👍🏼 Guzel cevabınıza teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil
  6. ikisi de doğru herhalde. kavuşunca biter de artar da. sevdiğimiz insan arkadaş akraba ise birlikte olunca özlemin artması ne güzeldir yaa. sevdikçe seversin. karşı cins olunca durum başka tabii, insan güzel seveyim dese de öyle olmuyor genelde ondan başka şey düşünememe durumu oluyor. sadece onunla yaşamak gibi yani :) hımss bende yok böyle durumlar, özlediğim, ya da onun tarafından onaylanmak istediğim filan yani. yalnızlık düşkünüyüm, bayılırım yalnızlığaaa :) heey bi dee, doktorlar ve aşk ve gurur yazımı okudun yaa, ondan önceki "naftalin" adlı yazımı okusan yaa :) senin ruhuna uygun olduğunu düşündüğüm için yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Insan denilen mahlukat karmaşık bir sistemden oluşmuş. Ve duygularımız işin içine girince daha da bi karmaşıklığa yol aciyor🤯 Ben de sessizliği çok severim. Sakin olsun kafam düşüncelerden uzak, berrak bir zihin😅 peki hemen geliyorum "naftalin" okumaya👍🏼

      Sil
  7. Çoğu kez ikilemlerden biri hemen ön plana çıkar zihnimizde. Derler ki insanın ilk düşündüğüdür doğru olan. Oysa biraz düşününce bunun bir aldanma olduğunu ve gözümüzden saklanan seçeneğin daha mantıklı olduğunu düşünmeye başlarız.

    Okuduğunuz kitap hangisiydi belirtmemişsiniz ancak, ilk aklıma düşen "özlem kavuşmakla biter" teziydi. Daha sonra acaba özlem kavuştuktan sonra güçlenebilir mi? sorusunu düşündüm.

    Özlem yokluk, kavuşma isteği. Normal olarak istediğimiz, beklediğimiz her neyse var olunca ya da ona kavuştuğumuz zaman özlemin ortadan kalkması bana daha mantıklı geliyor. Evet, özlem, kavuşamadığımız durumlar için geçerli olmalı, bana göre.

    Başı sıkıştığında insan geçmişteki rahat günlerini özler mesela. Yeniden rahata kavuşunca neyi, niye özlesin ki!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın adı ' iki hicret yolu '😊 Evet ayrı düşmekten kaynaklı bir özlemimiz varsa kavuşunca ortadan kalkar👍🏼

      Sil
  8. hayırlı bayramlaar huzurlu günler dileriim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da hayırlı bayramlar🤗

      Sil
    2. heey son film seçkimi sevmiştin seen, şimdi yine yazdııım, hafta içinde izlediklerimden en iyilerin listesini yaptıım, yanii belki istersin diye sölüyoom :)

      Sil
  9. Özlediğimiz kişilere kavuşamadığımız bu durumda gerçekten güzel bir yazı olmuş tebrik ederim :) ve paylaştığınız in teşekkür ederim.
    Umarım seyahat yasağı bir an önce kalkar ve virüs de bulaşıcılığı azalır. Edebi bir yorum olmadı pek ama. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah olur mu zaman ayırıp okumuş ve sizdeki yansimasini yazmışsınız cok kıymetli 🤗 Evet icinde bulunduğumuz duruma da yakışmış yazı. Teşekkür ederim sevgilerimle...

      Sil
  10. Farklı Açılardan olaylara bakabilek ne kadar güzel

    YanıtlaSil
  11. hiç düşünmemişitim özlem hakkında. Demek sevdiğimze kendimizi gösterme çabamız bundandır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😊galiba . Aslında özlem duymak sevmenin sevilmenin göstergesi olduğu icin kıymetlidir de. Yorumunuz renk kattı teşekkür ederim:)

      Sil
  12. Geçici bir ayrılık duygusal ve duygusal bağı güçlendirir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazen ayrı kalmak geri dönüşünde daha sıkı bağlar kurdurur👍🏼Teşekkür ederim katkınıza:)

      Sil

Desais

Dinleti Dünyayla hep bir alıp veremediğimiz vardır. Hep de biz borçlu oluruz, hep de biz veririz. Neden hep verdiğimizi düşünüyor...